Статии

Проблема "ДИВО МЕСО" при конете
proud flesh1.jpg

Представете си, че една сутрин отивайки да храните забележите, че вашия кон не е на мястото си, а стои на пасището срещу оградата. Викате го, той не идва, а само поглежда назад към вас. С учудване тръгвате към него и откривате, че е заплетен в оградата, а по краката му има множество разкъсвания. Внимателно го освобождавате, започвате да преценявате степента на нараняванията и съответно се свързвате с вашия ветеринарен лекар.

След обстоен преглед той ви казва, че няма сериозни наранявания, но има няколко порязвания и ожулвания за които ще трябва да се погрижите.

Въпросът е: Дали разбирате процесът на заздравяване и възможните усложнения, свързани с грижите за този тип рани?

 
Как започнах да разбирам конете и как научих, че обучението на моя кон може да е удоволствие

Преди няколко години когато се запознах с Павел, конската краста вече беше влязла под кожата ми и тъкмо си бях купил първия кон. От дума на дума той ме покани на гости при него, да видя неговите коне и не след дълго аз се озовах в Чехия в семейното му ранчо, разположено на около 60 км от Бърно. Къщата в каубойски стил беше пълна с неизброими вълшебства като дивидита и видео касети на хора като Пат Парели, Хонза Блаха, Хам Флинг и много други.
Как започнах да разбирам конете

Най-хубавото обаче бяха конете: малко стадо от около дестина коня включващо пайнтове, апалуза, чешка порода и едно пони. Конете живееха пуснати на свобода, разполагайки с пасище от около 80 декара, като в началото на пасището имаше грубо направени големи боксове, които се ползваха предимно по време на храненето с фураж.
Как започнах да разбирам конете

На следващия ден сутринта видях малка тренировка. До този момент за мен коня и ездата бяха задължително свързани, но магията на работата от земя ми показа цял един нов свят на общуване с коня. Конете ходеха след Павел и се подчиняваха безпрекословно на всяко негово желание. Тогава за пръв път видях на живо как конете изпълняваха с удоволствие команди като: спри, върви назад, мини на ляво, завъртане, около задните или пък предните крака, наведи си главата, отстъпи само се единия крак и така до безкрай. Това бяха най дружелюбните и гушливи коне, които бях виждал.

Сега този човек се съгласи да дойде в България и да сподели с нас своя опит. При последното си гостуване направих малко снимки. Тук той работи с двугодишна кобила от породата пейнт хорс.
Как започнах да разбирам конете Как започнах да разбирам конете Как започнах да разбирам конете Как започнах да разбирам конете Как започнах да разбирам конете

 
Транзели и мундщуци

Транзели и мундщуци.

Напоследък все по често идват клиенти които искат да си купят мундщуци за да яздат уестърн, по каубоиски. Поради тази причина искам да покажа нагледно основните начини на заюздаване и управление на коня. 

На първата снимка е показана класическа боуза 

На втората снимка е показан мундщук. Мундщуците са много разнообразни по вид и размери и се използват само при добре обучени коне за управление предимно на една ръка.

На третата снимка е показана транзела или О-ринг по същия начин се слага и Д-ринга.

На последната е показано управление на коня посредством каубойски углавник.   

boza-hakimora.jpg
Снимка 1
mundstuk1.jpg
Снимка 2
o-ring.jpg
Снимка 3
uglavnik.jpg
Снимка 3