Проблема "ДИВО МЕСО" при конете
proud flesh1.jpg

Представете си, че една сутрин отивайки да храните забележите, че вашия кон не е на мястото си, а стои на пасището срещу оградата. Викате го, той не идва, а само поглежда назад към вас. С учудване тръгвате към него и откривате, че е заплетен в оградата, а по краката му има множество разкъсвания. Внимателно го освобождавате, започвате да преценявате степента на нараняванията и съответно се свързвате с вашия ветеринарен лекар.

След обстоен преглед той ви казва, че няма сериозни наранявания, но има няколко порязвания и ожулвания за които ще трябва да се погрижите.

Въпросът е: Дали разбирате процесът на заздравяване и възможните усложнения, свързани с грижите за този тип рани?

РАНАТА

Е порязване или разкъсване на кожата, което разкрива основната подкожна тъкан, където има мазнини, съединителна тъкан, кръвоносни съдове и нерви. В случай, че раната е дълбока също могат да бъдат разкрити мускули, сухожилия, връзки и кости. Раната вече е отворена към външната среда, съдържаща мръсотия, частици, бактерии и почти всичко друго за което можете да се сетите. Следователно почистването на раната е важно за премахването на колкото се може по-голяма част от замърсителите попаднали в нея. При здрав кон, имунната система може да се пребори с много инфекциозни замърсители, но не винаги. Замърсяване с един или всички от тези компоненти може да започне инфекция, която може да наложи антибиотична терапия. Първоначалната реакция на коня към нараняването е появата на възпаление (топлина, болка, зачервяване и подуване). Има кратък период от време за този възпалителен отговор; това е причината рани които изискват зашиване да бъдат затворени в първите няколко часа след нараняването.

Ако е възможно зашиване или първично затваряне на раната е най-доброто лечение и най-добра предпазна мярка срещу „диво месо” (изобилна гранулационна тъкан).

През първите няколко дни след нараняването, раната се приготвя да зарасне, чрез изхвърляне (лющене) на повредените и/или мъртвите клетки, изпращане на бели кръвни клетки за борба с инфекцията и фибробласти за синтеза на колаген. Епителът или гранулационната тъкан започва да расте или пролифелира (разпространява се), попълвайки дефектите на раната. Причината поради която се нарича гранулационна тъкан е нейният гранулиран или калдъръмен вид. Тази тъкан е червена, много крехка и кърви лесно поради високата плътност на капиляри, доставящи на тъканта компоненти необходими за правилното зарастване на раната. Проблемът с който често се сблъскваме е, че механизмът, който трябва да забави (пролиферацията) разпространението на тъканта, не работи, след като тя достигне ръба на кожата. След като тъканта се издигне над ръба на раната тя се превръща в „диво месо”.

Дивото месо:

Обикновено се случа по крайниците под колянот (carpus) или под скакателната става (tarsus). Тъй като изобилната гранулационна тъкан е крехка изглежда, че е лесно да се управлява, но за жалост тя може да се превърне в скъп, грозен проблем, ако се остави без лечение. Кожните ръбове нормално зарастват над леглото от гранулационна тъкан, докато краищата се доближат и свържат, формирайки белег. Ако се появи „диво месо”, това ще възпрепятства процеса на свиване и доближаване на кожните ръбове, тъй като те няма как да преодолеят изобилната гранулационна тъкан. Така раната остава отворена, а гранулационната тъкан продължава да расте неконтролируемо като глава карфиол.

proud flesh.jpg

Този проблем може да се лекува по два начина: единият е хирургичен, чрез изрязване на прераслата тъкан, а вторият е да се приложи разяждащ или изсушаващ агент, който да унищожи тъканта до или точно под ръба на раната. При хирургичното отстраняване не се налага упояване на коня, тъй като през гранулационната тъкан не преминават никакви нерви. Въпреки това при някои коне упойката може да е наложителна поради съображения за безопасност и да се сведе до минимум движението, когато се реже в труден участък.

Ако не се третират отворените рани, могат да доведат до значително изграждане на изобилна гранулационна тъкан. Ранното лечение е от решаващо значение за неговото предотвратяване.

Тъканта се изрязва назад или под ръба на кожата и се прави стегната превръзка за да се контролира кървенето. Предупреждение – може да има много кръв по време на хирургичното отстраняване, но то може да е единствената опция в случай, че тъканта се е разраснала твърде много. (За това не се притеснявайте! Средно големият кон има 10 галона (около 38 lt.) кръв). Тъй като хирургичното отстраняване, не предизвиква спиране на растежа на гранулационната тъкан, може да се наложи нейното хирургично премахване повече от веднъж. Д-р. Баннер обикновено би последвал следната схема на действие – до хирургичното отстраняване веднъж – два пъти дневно третиране на участъка със сода (каустик (caustic powder)) на прах.

Другият начин за справяне с прекомерната гранулационна тъкан е използването на сода (каустик (caustic powder)) на прах, която причинява разрушаването на епителните клетки в резултат от унищожаването на гърба на тъканта. Това обикновено е ефективно, в случаите когато засегнатите участъци са малки, което дава възможност за лесно нанасяне на пудрата. Трябва да се внимава, когато се прилага, тъй като пудрата е разяждаща за всички клетки и прекомерното или немарливо прилагане може да доведе до възпаление или увреждане на области около раната. Ето защо прилагайте внимателно върху точно определените места, които искате да засегнете. Докато се лекува раната част от плътта може да бъде на ниво, но друга част все още прекомерна, тогава приложете пудра само върху прекомерния участък. Например: ако раната е с размери 5см./5 см. и само в горната ½ от раната е засегната, прилагайте само върху тази ½. Не позволявайте това ниво да достигне това на гранулационното легло (по-ниско от ½) или краищата на кожата и космената покривка. Завършете, добавяйки малко изкуство в науката за лекуване на рани. В случаи на справяне с големи рани кожните гънки и присаждането на кожа, може да са наложителни за да се намали образуването на белези и да се получи по-добър козметичен резултат.developing of proud flesh.jpg

Нека съсредоточим вниманието ви и върху още нещо: гранулационната тъкан е точно това, което търсят паразитите и мухите. Летните възпаления често започват дори в най-малките рани. За това е важно да обръщате внимание, дори на незначителни според вас нарушения на кожната повърхност. Една унция превенция се равнява на килограм лечение.

Автор: д-р. Т. А. Банър

Снимки: Криста Мууди 

Авторът: д-р Тутс Банър е практикуващ ветеринар изъболекар на коне, който се намира в Миканопи – Флорида в своята клиника Riverside Equine Dental Services

При рани, както и за лечение на "Диво месо" ви препоръчваме да използвате някой от следните препарати: Equaide илиWonder Dust, подробно описание на които ще откриете в нашия МАГАЗИН в сектор КОЗМЕТИКА.

  

 

Коментари
Добавяне на нов коментар
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
Моля въведете символите показани на картинката отгоре.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Поговорка

Всеки човек таи един кон в сърцето си.

Календар - Western.bg