Как започнах да разбирам конете и как научих, че обучението на моя кон може да е удоволствие

Преди няколко години когато се запознах с Павел, конската краста вече беше влязла под кожата ми и тъкмо си бях купил първия кон. От дума на дума той ме покани на гости при него, да видя неговите коне и не след дълго аз се озовах в Чехия в семейното му ранчо, разположено на около 60 км от Бърно. Къщата в каубойски стил беше пълна с неизброими вълшебства като дивидита и видео касети на хора като Пат Парели, Хонза Блаха, Хам Флинг и много други.
Как започнах да разбирам конете

Най-хубавото обаче бяха конете: малко стадо от около дестина коня включващо пайнтове, апалуза, чешка порода и едно пони. Конете живееха пуснати на свобода, разполагайки с пасище от около 80 декара, като в началото на пасището имаше грубо направени големи боксове, които се ползваха предимно по време на храненето с фураж.
Как започнах да разбирам конете

На следващия ден сутринта видях малка тренировка. До този момент за мен коня и ездата бяха задължително свързани, но магията на работата от земя ми показа цял един нов свят на общуване с коня. Конете ходеха след Павел и се подчиняваха безпрекословно на всяко негово желание. Тогава за пръв път видях на живо как конете изпълняваха с удоволствие команди като: спри, върви назад, мини на ляво, завъртане, около задните или пък предните крака, наведи си главата, отстъпи само се единия крак и така до безкрай. Това бяха най дружелюбните и гушливи коне, които бях виждал.

Сега този човек се съгласи да дойде в България и да сподели с нас своя опит. При последното си гостуване направих малко снимки. Тук той работи с двугодишна кобила от породата пейнт хорс.
Как започнах да разбирам конете Как започнах да разбирам конете Как започнах да разбирам конете Как започнах да разбирам конете Как започнах да разбирам конете

Коментари
Добавяне на нов коментар
Ани  - с най-благородна завист   |2009-06-27 17:07:32
Това е страхотно. От скоро и аз съм горда притежателка на конче! Е,
не е елитeн, чистокръвен кон, но си е мой! Много искам да създам
естествени отношения между нас, без насилие и груба принуда.
Приемам всякакви съвети и помощ, тъй като нямам никакъв опит в
обучението, но затова пък съм твърдо решена да извървя този път!
Ще бъда благодарна на всеки, който се отзове на молбата ми.
Успех
на всички!
Krasi   |2009-09-01 13:16:13
Начинанието с което сте се захванали е страхотно Желая ви само
успех и здраве Майка съм на 6 годишно момиченце което е лудо по
конете Яздила е два пъти и твърди че това са най щастливите и дни
Аз също бих искала тя да има собствен кон и да се занимава с този
спорт Много ще съм ви благодарна ако ми пратите цени за породата
пеинт благодаря предварително
Коментирай
Име:
Email:
 
Заглавие:
Моля въведете символите показани на картинката отгоре.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Поговорка

Всеки човек таи един кон в сърцето си.

Календар - Western.bg