Рейнинг

Рейнинг или каубойска обездка е дисциплина чийто корени се намират в каубойския начин на работа с коня. Конете е трябвало да бъдат изключително бързи на галоп и в същото време да спират рязко а също така да могат да се обръщат светкавично на 180 градуса и да се въртят на място.

 

В момента рейнинга е първата официално призната уестърн дисциплина от Международната федерация по конен спорт.

Очаква се на олимпиадата през 2012 година дисциплината да бъде призната за олимпийски спорт.

 

Ездачите представят  своите и на коня умения като изпълняват патерни .Всеки един патерн включва следните основни елементи :

-          изпълнение на окръжности с  бърз и бавен галоп приблизителния диаметър е 30 метра за бързия външен галоп и 20 метра за бавния вътрешен галоп

-          смяна на диагонали по време на галопа се извършва в центъра на арената

-          спин: последователно завъртане на коня на място като задните крака са почти неподвижни а движението се извършва предимно с предните, изпълняват се 4 или 4,5 оборота движейки се наляво или надясно.

-          слайдинг стоп- плъзгащо се спиране при което галопиращия кон спира и заковава със задните крака, като в същото време продължава да се движи с предните и по този начин оставя диря дълга до 20 метра,

-          ролбек  маневрата представлява свткавично обръщане на 180 градуса след спирането на коня.

-          ходене на зад минимум 10 крачки

Патерните са 10 броя и се различават по това в каква последователност се изпълняват основните елементи.

 

Офицалната асоция  е NRHA National Reining Horse Association. Първоначално създадена в САЩ тя в момента има клонове в 36 страни.

 

Няма специално изискване за породата на конете които ще участват, но доминиращи породи са куортър хорс, пейнт хорс и апалуза.

 

Всяко изпълнение се оценява като като участниците със старта получават 70 точки от които в зависимост от неговото качество се добавят или махат точки и по този начин се формира крайната оценка.

 

Ездачите и конете се оценяват на база спечеления награден фонд от различните състезания.

 

Най добрите ездачи са в елитния клуб на ездачите милионери – същите са спечелили над един милион долара от награден фонд.